Yumeko.nl maakt gebruikt vancookies.OK
Meer dierenwelzijn in de keten, dat wilt u toch ook?

Recentelijk zijn er wederom filmbeelden getoond hoe er - ondanks keurmerken en controles - zelfs in Nederland, nog onvoldoende op dierenwelzijn in de keten van dons (en vlees) gelet wordt en ethische principes met voeten getreden wordt.

Wij van Yumeko vinden deze misstanden echt afschuwelijk. Vooral omdat we denken dat dit niet een incident, maar waarschijnlijk een structureel probleem is in de sector. Op de vertoonde beelden worden dieren op een onwaardige, onethische en inhumane manier behandeld. Bij Yumeko zullen wij altijd blijven proberen om onze klanten zo verantwoord en ethisch mogelijke producten aan te kunnen bieden.

Yumeko is (onder andere) opgericht om de keten van dons (een onderdeel van de vleesindustrie) op een verantwoorde manier in te richten. Misstanden, zoals levende pluk en dwangvoeding, willen we stopzetten. Wij van Yumeko vinden dat we altijd moeten streven naar een steeds betere leefomgeving voor alle dieren in onze productieketens. Te vaak worden bestaande regels en moreel gedrag aan de laars gelapt, voor het creëren van nog meer aandeelhouderswaarde.

Wij zijn van mening dat de enige manier om eerlijke, ethische en diervriendelijke keten (een 'FairChain') tot stand te brengen, is om de industrie van binnenuit te veranderen. Zo hebben wij de laatste jaren de standaarden bij tientallen boerderijen en slachterijen weten te verbeteren en ook producenten overgehaald tot gebruik van meer verantwoord dons. En hebben we andere merken gestimuleerd om alleen nog maar verantwoord dons te gebruiken. Wij willen met Yumeko bereiken dat er alléén nog maar écht diervriendelijk dons te koop is Helaas is die weg nog lang. We willen daarmee bereiken dat ook het dierenwelzijn binnen de gehele pluimveehouderij sector beter gegarandeerd kan worden. (!!)

Wij van Yumeko streven ook naar volledige transparantie in onze ketens. Onze consumenten hebben daarbij het recht om te weten waar hun dons vandaan komt en hoe "ethisch" het verwerkt wordt. Om deze transparantie te krijgen zijn wij ook enorm afhankelijk van dierenwelzijnsorganisaties - om onze ketens steeds eerlijker en diervriendelijker te maken. We zijn dan ook dankbaar dat 'verborgen' camera's ingezet worden om misstanden aan de kaak te stellen. Klokkenluiders hebben een zeer belangrijke rol in onze democratische welzijns staat, om misstanden aan de kaak stellen en openbaar maken.


UPDATE JANUARI 2019

Inmiddels hebben wij als Yumeko constructieve gesprekken gevoerd met zowel dierenwelzijnsorganisaties als met de boeren, slachterijen en donsfabrikanten. Naar aanleiding daarvan heeft Yumeko een aantal maatregelen en nieuwe initiatieven genomen.

We zijn in overleg met donsleveranciers, slachterijen en boeren meer controles en strengere richtlijnen voor de keten overeengekomen, o.a. met betrekking tot laden en lossen van dieren. We hebben ook nieuwe ethische producten geïntroduceerd, bijvoorbeeld onze ReNew donzen dekbedden en kussens. Deze zijn gemaakt van gerecycled dons. Zo stimuleren we duurzaam gebruik van grondstoffen. We hebben ons assortiment van ganzendons verder uitgebreid, met het verantwoord biologische Downpass keurmerk, omdat we geloven in een veel hoger dierenwelzijn in de keten van dons.

Er wordt hard gewerkt aan de aanscherping en aanvulling van de Responsible Down Standard (RDS), in samenwerking met keurmerk Control Union. O.a. eenden en ganzen:

 • Krijgen meer natuurlijk daglicht in de stallen
 • Verdienen 8 uur per nacht gedempt licht
 • Stallen moeten harde vloeren hebben die droog en schoon zijn
 • Hebben de mogelijkheid om naar buiten te gaan
 • Hebben de toegang tot water voor gedragsbehoeften zoals zwemmen
 • Goede behandeling en beschermde ruimtes voor zieke dieren

Dons met RDS keurmerk nog steeds het beste alternatief

Yumeko heeft jarenlang gevochten voor een keurmerk dat verantwoord en diervriendelijker dons garandeert. Het is belangrijk dat een onafhankelijke instantie strenge controles op het gebied van dierenwelzijn binnen de dons keten uitvoert. Dit keurmerk is er sinds 2016: het Responsible Down Standard (RDS). De standaard wordt elke twee jaar herzien en aangescherpt. Yumeko was het eerste dekbeddenmerk in Nederland om het RDS keurmerk te dragen. Bij veel andere dekbedden heeft u bij donzen dekbedden geen garantie op dierenwelzijn. Koop dus altijd een dekbed of kussen met RDS keurmerk.

Op dit moment zijn de dekbedden van Yumeko met RDS keurmerk nog steeds het beste alternatief en de beste garantie dat er zo min mogelijk dierenleed in de keten zit. Helaas geldt dit zeker niet voor vele donsproducten van andere merken. Let dus op het RDS keurmerk bij het kopen van een dekbed of kussen!

Wij zijn van mening dat de enige manier om deze verandering teweeg te brengen, is om de industrie van binnenuit te veranderen. Zo hebben we de laatste jaren de standaard bij tientallen boerderijen weten te verbeteren en ook producenten van donsproducten overgehaald tot meer diervriendelijk dons.

Onze droom

Wij vinden dat de regels van het RDS keurmerk nog veel en veel strenger moeten worden. Wij zouden graag zien:

 • Dat dieren moeten altijd goed en met respect behandeld worden
 • Dat eenden en ganzen een buitenloopruimte krijgen en niet alleen maar in stallen hoeven te zitten
 • Dat er meer natuurlijk licht zou zijn in de stallen
 • Dat eenden en ganzen altijd zwemwater hebben waar ze in zouden kunnen poedelen
 • Dat er meer regels en controles zouden komen voor en op het vangen, laden en vervoeren van eenden en ganzen
 • Dat de vloeren van stallen altijd stevig, droog en schoon zijn, met vers stro
 • Dat er extra aandacht komt voor de goede behandeling van zieke dieren, niet alleen gericht op ‘verkoopbaarheid’. Er moeten ‘safe areas’ komen voor zieke dieren
 • Dat er strengere en betere regels zouden komen voor het slachtproces

We moeten werken naar een nieuwe duurzame keten voor vlees en dons, die zowel dier-, mens- en milieuvriendelijk is. Om de situatie van eenden en ganzen te verbeteren zal er een constructieve samenwerking moeten ontstaan tussen dierenwelzijnsorganisaties, boeren, slachterijen, donsverwerkers, vleesverwerkers en verkopende merken.

Maar we zijn er nog lang niet. Wij willen de standaarden voor dierenwelzijn nog véél verder verhogen om volledig diervriendelijk, verantwoorde en duurzame alternatieven aan de consument aan te kunnen bieden.

Biologisch & verantwoord ganzendons

Yumeko verkoopt sinds 2017 ook donzen dekbedden en kussens van ganzen die biologisch, diervriendelijk en loslopend gehouden worden. De ganzen leven in Duitsland, onder omstandigheden met focus op dierenwelzijn. Deze ganzendonzen dekbedden en kussens zijn gecertificeerd onder DownPass; een keurmerk met zeer strenge regels. - Bekijk hier onze DownPass dekbedden en kussens.

De Yumeko ReNew collectie - recycled dons

In 2018 heeft Yumeko innovatieve dekbedden en kussens van gerecycled dons geïntroduceerd. Hiermee verminderen we onnodig afval. Dat is beter voor het milieu. En hoeven ook minder eenden en ganzen gebruikt hoeven te worden binnen de donsindustrie. Wij geloven in een circulaire toekomst, waarin materialen van hoge kwaliteit zoveel mogelijk worden hergebruikt om de impact op mens, milieu en dier te verminderen. Zo dragen we bij aan een betere en mooiere wereld. - Bekijk onze ReNew dekbedden en kussens.

Wilt u meer weten over Yumeko?

Lees dan hier verder >>

 

Primeur: Yumeko’s recycled dons collectie

Yumeko dekbed van de recycled collectie dat door een meisje wordt gedragen

Als eerste beddengoedmerk in Nederland introduceren we een prachtige collectie dekbedden en kussens van recycled dons. De dekbedden en kussens behoren tot onze ReNew Collectie en is geheel vervaardigd van gerecycled materiaal. Hiermee verminderen we onnodig afval. Dat is beter voor het milieu. Benieuwd naar de ReNew Collectie en hoe een recycled dekbed en kussen ligt? We leggen het allemaal uit. 

Luxe dekbedden en kussens van gerecycled dons

Yumeko recycled dekbed logo

Alleen het zachtste dons van de hoogste kwaliteit wordt geselecteerd om in het luxe beddengoed te worden verwerkt. Het dons wordt grondig gereinigd en is afkomstig van kussens, dekbedden en jassen. Door het veerkrachtige dons een nieuwe bestemming te geven, draaien we de verspilling van het waardevolle dons drastisch terug.

De toekomst is circulair

De  meeste  Nederlanders slapen  onder een  dekbed  van dons, maar bijna niemand weet waar hun dons vandaan komt. En na gebruik krijgt dons vaak een enkeltje richting stortplaats of verbrandingsoven. Tot vandaag. Wij hebben een manier gevonden om dons op een hygiënische manier te recyclen, zonder concessies te doen qua comfort of kwaliteit. Wij geloven in een circulaire toekomst, waarin materialen van hoge kwaliteit zoveel mogelijk worden hergebruikt om de impact op mens, milieu en dier te verminderen. Zo dragen we bij aan een betere en mooiere wereld

Duurzaam dons van de hoogste kwaliteit

“Is het verschil tussen recycled dons en ‘normaal’ dons voelbaar?” Velen van ons waren hier benieuwd naar en we hebben het getest.  Er is geen verschil tussen gerecycled dons en ‘normaal’ dons – behalve de duurzaamheid ervan. De  dekbedden en kussens zijn superzacht, heerlijk warm, lekker luchtig en brandschoon – net als al onze andere luxe slaapkamer producten. Oftewel; alle voordelen van dons, maar dan nog beter voor de planeet.

Yumeko dekbed van de recycled ReNew collectie dat door een meisje wordt gedragen

Doe mee met de dons recycle actie

Maak de wereld nog mooier door je oude donzen dekbed en/of kussen door ons te laten recyclen. Bij aankoop van een product van de ReNew collectie, kun je je oude donzen dekbed en/of kussen terugsturen. Omdat je zo goed bezig bent, krijg je van ons 15% korting op je volgende aankoop bij Yumeko. Wij zullen ervoor zorgen dat jouw dons wordt omgezet in nieuw, luxe en duurzaam beddengoed.

Het speciale retourformulier zit in de doos wanneer het ReNew product wordt geleverd. Wil je meer informatie over het retour sturen van jouw oude donzen dekbed of kussen? Neem dan contact op met onze klantenservice via klantenservice@yumeko.nl of +31(0)207549122.   

Yumeko recycled dekbed in de hei

Nieuw: ons eerste beddengoed met een dessin

Slaapkamer met Yumeko Blue Starry Sky beddengoed
Met trots introduceren we onze eerste beddengoedcollectie met een dessin: Blue Starry Sky. Het was een lange zoektocht, maar uiteindelijk is onze keuze gevallen op een sterretjesdessin. De print is niet te missen en toch straalt het pure eenvoud uit. Dat is precies waarom het zo goed bij ons past. Lees hieronder meer over het bijzondere verhaal van de Blue Starry Sky collectie.

Slapen onder een kunstwerk

Op het oog zijn het ‘maar’ sterren, maar vergis je niet. Met Blue Starry Sky beddengoed slaap je onder een waar kunstwerk. De hemelsblauwe sterren zijn door de Nederlandse kunstenares Daniëlle van Strien, Dutch Dazzle Artist, geschilderd. De sterren heeft ze met aquarelverf een voor een met een dun penseel aangebracht. Elke ster is uniek. Dat maakt het beddengoed extra speciaal. Bekijk hier de Blue Starry Sky collectie.

Yumeko beddengoed genaamt Blue Starry Sky met een sterretjesprintdessin

Duurzame printtechniek

Het Blue Starry Sky beddengoed wordt digitaal geprint. Dit heet ook wel ‘inktjetprinten’. Deze speciale printtechniek drukt de sterrenhemel zo scherp af, dat het lijkt alsof de sterretjes rechtstreeks op het beddengoed zijn geschilderd. Ook al slaap je in een overdekte slaapkamer, met dit beddengoed droom je onder de sterren.

Een belangrijke reden waarom we voor de digitale printtechniek hebben gekozen (en dus niet voor traditionele printtechnieken), is omdat dit proces een zeer lage impact op het milieu heeft wanneer wordt vergeleken met traditionele printwijzen. Het dessin wordt door middel van duizenden kleine druppels inkt aangebracht. Deze methode bespaart tot 90% aan inkt, 80% aan water en 60% aan energie. De inkt wordt gedroogd en uitgehard met UV-LES-technologie. Hierdoor is er geen water en verwarming nodig om de inkt te drogen en uit te harden. Dat is veel duurzamer.

Biologisch en Fairtrade

fairtrade logo GOTS logo

Ons gehele beddengoed collectie - en dus ook de Blue Starry Sky collectie - is Fairtrade en GOTS gecertificeerd (Global Organic Textile Standard). Hiermee kunnen we garanderen dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. Benieuwd naar onze positieve impact op de boeren en arbeiders? Bekijk ons Impact Report hier. Benieuwd naar wat het GOTS-label precies inhoudt? Lees er hier meer over.

Blue Starry Sky beddengoed, de sterretjes zijn dichtbaar van dichtbij

Inhumane behandeling van eenden moet stoppen

Vanavond 5 juli is op RTL Nieuws een item getoond met undercover beelden over de erbarmelijke behandeling tijdens het vangen en laden van eenden op eendenboerderijen in Nederland.

Wij vinden dit vreselijk! Yumeko is júist opgericht om de misstanden in de donsindustrie, zoals levende pluk en dwangvoeding, stop te zetten. We vinden het daarom ook heel belangrijk dat deze misstanden onmiddellijk en openbaar aan de kaak worden gesteld. Consumenten hebben het recht om te weten waar hun dons vandaan komt en hoe het verwerkt wordt. Daarom is het belangrijk dat dit beeldmateriaal wordt getoond.

Zoals Rob van den Dool, oprichter van Yumeko, ook al meldde bij RTL Nieuws, vinden wij deze situatie echt afschuwelijk. Vooral omdat we nu denken dat dit niet een incident, maar waarschijnlijk een structureel probleem is in de sector: dieren worden soms op een onwaardige en inhumane manier behandeld. De controles op dierenwelzijn moeten daarom nadrukkelijk aangescherpt worden. Het nodeloos kwellen van dieren is een groot mankement in onze samenleving. Dat kán en móet beter!

Wij willen met Yumeko bereiken dat er alleen nog maar diervriendelijk dons op de markt is en dat het dierenwelzijn binnen de pluimveehouderij gegarandeerd kan worden.

Op dit moment zijn de dekbedden van Yumeko met RDS keurmerk nog steeds het beste alternatief en de beste garantie dat er zo min mogelijk dierenleed in de keten zit. Helaas geldt dit zeker niet voor vele donsproducten van andere merken. Let dus op het RDS keurmerk bij het kopen van een dekbed of kussen!

Wij zijn van mening dat de enige manier om deze verandering teweeg te brengen, is om de industrie van binnenuit te veranderen. Zo hebben we de laatste jaren de standaard bij tientallen boerderijen weten te verbeteren en ook producenten van donsproducten overgehaald tot meer diervriendelijk dons.

Verantwoord dons – de Responsible Down Standard

Yumeko heeft jarenlang gevochten, samen met bijvoorbeeld outdoor merk Patagonia en onze producent Ducky Dons, voor een keurmerk dat verantwoord en diervriendelijker dons garandeert. Het is belangrijk dat een onafhankelijke instantie strenge controles op het gebied van dierenwelzijn binnen de donsketen uitvoert. We hebben daarbij ook samengewerkt met dierenwelzijnsorganisaties en partijen binnen de donsindustrie. Dit keurmerk is er nu: het Responsible Down Standard (RDS). (klik op de link om meer te lezen)

Bij het RDS keurmerk geldt een verbod op levende pluk en dwangvoeding. Er gelden strenge normen voor de goede huisvesting van eenden en ganzen o.a. met schone stallen en dagelijks vers stro, voldoende beschikbare ruimte om vrij te kunnen bewegen, rennen, staan en de vleugels te strekken. Er gelden regels voor temperatuur in de ruimtes, tegen het knippen van snavels en eisen aan de nestruimte. Daarnaast gelden strenge eisen voor voedselkwaliteit en voor de kwaliteit van vers en schoon water. Alleen als aan deze voorwaarden voldaan wordt kan het RDS keurmerk worden verstrekt. En zo hebben we bij vele tientallen boerderijen de standaarden weten te verhogen.

Yumeko maakt duurzame en verantwoorde producten

Maar we zijn er nog lang niet. Wij willen de standaarden voor dierenwelzijn nog véél verder verhogen om volledig diervriendelijk, verantwoorde en duurzame alternatieven aan de consument aan te kunnen bieden.

Yumeko biedt bijvoorbeeld sinds het najaar van 2017 ook donzen dekbedden en kussens aan van ganzen die biologisch, diervriendelijk en loslopend gehouden worden in Duitsland onder omstandigheden met focus op dierenwelzijn. Deze dekbedden zijn gecertificeerd onder Downpass; een keurmerk met strenge criteria op het gebied van dierenwelzijn. En we zijn ook bezig met het ontwikkelen van dekbedden en kussens van gerecycled dons, waardoor ook minder eenden en ganzen gebruikt hoeven te worden binnen de donsindustrie.

 

Dons is een bijproduct van de vleesindustrie

Dons is overigens een bijproduct: de eenden worden niet gehouden voor het dons, maar voor het vlees. De wens van consumenten voor nóg goedkoper vlees zorgt voor veel misstanden in de pluimveehouderij, waardoor goedkoper en op grotere schaal geproduceerd moet worden. Dons is een bijproduct dat gerecycled kan worden en wat in principe een duurzaam proces is.

De regels moeten veel strenger

Maar wij vinden ook dat de regels van het RDS keurmerk nog veel en veel strenger moeten worden. Dieren moeten goed en met respect behandeld worden.

Wij zouden graag willen dat eenden en ganzen lekker buiten zouden mogen lopen en niet in stallen hoeven te zitten. Wij zouden graag zien dat er meer licht zou zijn in de stallen. Wij zouden graag zien dat eenden en ganzen een lekker zwembad zouden hebben waar ze in zouden kunnen poedelen.

Wij zouden graag zien dat er meer regels en controles zouden komen voor en op het vangen, laden en vervoeren van eenden en ganzen. Wij zouden ook graag zien dat er strengere regels zouden zijn voor het slachtproces. De regels in de donsketen moeten sterk aangescherpt worden!

Samenwerking is cruciaal

Om de situatie van eenden en ganzen te verbeteren zal er een constructieve samenwerking moeten ontstaan tussen dierenwelzijn organisaties, boeren, slachterijen, donsverwerkers en verkopende merken. We zullen moeten werken naar een nieuwe duurzame keten voor vlees en dons, die zowel dier-, mens- en milieuvriendelijk is.

 

Wilt u meer weten over Yumeko?

Lees dan hier verder >>

 

Zomertip: bevries je beddengoed!

Heerlijk warm weer om naar het strand te gaan en te picknicken of barbecuen in het park, maar zo vervelend is dezelfde broeierigheid als je wilt slapen. De zomer is begonnen en daar zijn wij heel erg blij mee. Maar wij weten ook dat de lange dagen en tropische temperaturen soms een goede nachtrust moeilijk maken. Wij hebben een paar bijzondere tips om goed te slapen ondanks tropische temperaturen.

Tip 1: Liefde voor witte bedlinnen

In de Oosterse geneeskunde worden al eeuwen kleuren toegepast om alle chakra’s in balans te houden. Kleuren worden ingezet om slapeloosheid, darmklachten en depressiviteit tegen te gaan. De kleur wit staat oa voor ruimte, licht, puur, koud, koel en fris. Wit neemt geen warmte op en straalt ook geen warmte uit. Neem dus voor de warme zomerdagen een witte overtrekset. Het liefst in de materialen percal of katoen. Dit zijn materialen die van nature koel zijn en goed ademen. Hierdoor ervaar je een frisse, koele en crispy gevoel op het moment dat je in je bed kruipt. Bekijk hier onze witte collectie.

Bekijk heerlijk zacht beddengoed

Tip 2: Bevries je beddengoed of een kruik

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is heerlijk om je lakens, kussensloop en (voor de die-hards) je dekbedovertrek even in de vriezer te leggen voor het slapen gaan (in een plastic zak). Een koude stof zorgt lang genoeg voor verkoeling om fijn in slaap te vallen. Dat geldt ook voor een kruik. Zo uit de vriezer is het een perfecte coldpack.

Tip 3: Kies voor een zomerdekbed

In de zomer heb je een fijne zomerdekbed nodig dat ademt en voor koelte zorgt. Een donzen zomerdekbed is bijvoorbeeld heerlijk luchtig. Een wollen zomerdekbed heeft de bijzondere eigenschap dat het warm is in de winter, maar juist koel in de zomer. En onze nieuwe aanwinst is de linnen zomerdekbed; heel luchtig en koel. De linnen dekbedden zijn binnenkort te koop. Kies je zomerdekbed dus met zorg uit en bekijk onze zomerdekbed collectie.

Tip 4: Drink warme thee

Laat de koffie en alcohol staan, zodat je sneller wegdroomt. Laat je niet verleiden door ijskoude drankjes uit de koelkast voor het slapengaan. Deze verlagen namelijk je interne lichaamstemperatuur, waarop je lijf zich weer als een speer wil opwarmen. Een kopje thee heeft het tegenovergestelde effect en als je voor een slaapmelange kiest kan er weinig fout gaan.

Tip 5: Accepteer de hitte

“Wat zich ook voordoet in het huidige moment, accepteer het alsof je ervoor hebt gekozen. Ga erin mee, in plaats van er tegen te vechten.” aldus Eckhart Tolle. Accepteer de hitte alsof je ervoor hebt gekozen om badend in het zweet de nacht door te komen. Dit zal wel voor iedereen een uitdaging worden...

Materiaal verhaal

Wij zijn op werkdagen van 9.00 tot 17.30 telefonisch bereikbaar.