Yumeko.nl maakt gebruikt vancookies.OK

Gratis verzending en retour

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis*

Waarom we ons bed niet moeten opmaken

yumeko-bed

Het bed opmaken. Veel zweren erbij. De slaapkamer gaat er mooier en ordelijker van uitzien en ook zou het ervoor zorgen dat we de rest van de dag productiever zijn. Maar is het opmaken van het bed wel zo goed als het op het eerste gezicht lijkt? Een studie die is gepubliceerd door de University van Kingston in London laat zien dat het juist negatieve effecten op de gezondheid heeft. Zij beargumenteren dat een onopgemaakt, rommelig bed ziekten kan voorkomen. Hoe dan? Wij leggen het uit.

Effect op de gezondheid

huismijt-yumeko-bed-opmaken

Om te bewijzen dat het opmaken van het bed schadelijk voor onze gezondheid kan zijn, lieten de onderzoekers zien dat het opmaken van de lakens een perfect nest voor mijten maakt en hun levenscyclus verlengt.  

In elk bed leven gemiddeld 1,5 miljoen huismijten. Deze microscopisch kleine diertjes kunnen niet met het blote oog worden gezien. Ze leven van menselijke huidschilfers en vertoeven het liefst in een warme, vochtige atmosfeer. Omdat lakens en dekbedden vaak vocht en hitte bevatten door het zweet dat we produceren wanneer we slapen en dit wordt gecombineerd met een slechte ventilatie, creëren we een ideale habitat voor de huisstofmijten. Hierdoor krijgen ze de kans zich makkelijk te reproduceren en langer te leven. 

astma-yumeko

Door een ideale leefomgeving voor huismijten te creëren, hebben we een grotere kans om last te krijgen van astma, eczeem, chronische hooikoorts, diverse ademhaling allergieën, wat allen kan leiden tot slapeloosheid – en dat willen we niet ;-)! 


Laat het bed luchten

Volgens Dr. Pretlove, de leider van het team wetenschappers die de studie hebben gepubliceerd, zouden we het bed niet moeten opmaken en de lakens opengeslagen moeten laten liggen om het aantal huismijt te verminderen en ziektes te voorkomen. Ook wordt aangeraden de slaapkamer te laten ventileren en de zon op het bed te laten schijnen. Mijten kunnen geëlimineerd worden met verse, schone lucht en blootstelling aan de zon. Dus, morgenochtend hoeven we niet het bed op te maken. We mogen lekker lui zijn. En de ramen en gordijnen? Die mogen wagenwijd open staan. 

Huismijtvrij beddengoed

Huismijt leeft niet alleen op, maar kan ook in beddengoed. De dekbedden en kussens van Yumeko hebben het Nomite label en zijn dus huismijtvrij. De tijken – hoes van de dekbedden en kussens – zijn extra dicht geweven waardoor de huismijt er niet in kan. Dat is wel zo fijn.

Haal de natuur in huis

De groene kleur in de slaapkamer halen. Dat klinkt wellicht een beetje spannend, maar groen ademt natuur en zorgt voor een rustige sfeer. En dat kunnen we nou juist goed gebruiken tijdens de drukte van alledag.

Verschillende tinten groen

Groen is in zoveel verschillende tinten zoals olijfgroen, donkergroen, lichtgroen, grasgroen, appeltjes groen, pastelgroen en geelgroen. In onze collectie hebben we een aantal mooie groentinten opgenomen zoals Deep Green, Sea Green, Jade Green en Pale Green. Bekijk hier onze groene collectie.

Wat is het effect van de kleur groen?

De kleur groen is een evenwichtige kleur die we natuurlijk vooral associëren met de natuur. De kleur is niet altijd populair in onze interieurs, omdat we vaak niet weten hoe we het moeten combineren. Wij hebben juist een aantal kleurtinten uit de natuur ontwikkeld die makkelijk te stylen zijn in de slaapkamer. De kleur groen heeft niet alleen positieve effecten op de gemoedstoestand, maar brengt ook een mooie stijl en sfeer in de slaapkamer.

Groene kleuren doen denken aan de frisheid van de natuur en stralen kalmte en warmte uit. Net als de natuur benadrukt groen de rust en ontspanning als dat nodig is. In de ochtend, wanneer de eerste lichtstralen uw slaapkamer binnenkomen, zorgen groene kleuren dat je fris en opgewekt wakker wordt, ook als de ochtend nog pril is. Door verschillende tinten groen met elkaar te combineren, ontstaat er een harmonieuze sfeer.

Wil je de rust benadrukken? Combineer dan donkergroen met een lichte grijstint, zoals onze Misty Grey.  Voor een meer opwekkend en warm effect kan groen gecombineerd worden met ons Dusty Rose beddengoed. Als je jouw slaapkamer juist een wat frissere en koelere uitstraling wilt geven, kun je het beste combineren met bijvoorbeeld lichtblauw, ons Sky Blue beddengoed.

Nog een stapje verder met planten

De groene kleur in je huis integreren kan ook door prachtige planten neer te zetten. Slaapkamerplanten hebben veel voordelen voor je gezondheid. Naast het verbeteren van de luchtkwaliteit zorgen ze voor minder stress en een fijne natuurlijke geur. Wij vinden de volgende planten prettig voor in de slaapkamer: Alöe Vera, Lavendel, Jasmijn, Engelse klimop en Gouden Pothos.

Maak een mooie slaapkamer waar de natuur je uitgangspunt is. Bekijk hier onze mooie groene producten om een groene slaapkamer te stylen. En kijk hier voor inspiratie.

Inhumane behandeling van eenden moet stoppen

Vanavond 5 juli is op RTL Nieuws een item getoond met undercover beelden over de erbarmelijke behandeling tijdens het vangen en laden van eenden op eendenboerderijen in Nederland.

Wij vinden dit vreselijk! Yumeko is júist opgericht om de misstanden in de donsindustrie, zoals levende pluk en dwangvoeding, stop te zetten. We vinden het daarom ook heel belangrijk dat deze misstanden onmiddellijk en openbaar aan de kaak worden gesteld. Consumenten hebben het recht om te weten waar hun dons vandaan komt en hoe het verwerkt wordt. Daarom is het belangrijk dat dit beeldmateriaal wordt getoond.

Zoals Rob van den Dool, oprichter van Yumeko, ook al meldde bij RTL Nieuws, vinden wij deze situatie echt afschuwelijk. Vooral omdat we nu denken dat dit niet een incident, maar waarschijnlijk een structureel probleem is in de sector: dieren worden soms op een onwaardige en inhumane manier behandeld. De controles op dierenwelzijn moeten daarom nadrukkelijk aangescherpt worden. Het nodeloos kwellen van dieren is een groot mankement in onze samenleving. Dat kán en móet beter!

Wij willen met Yumeko bereiken dat er alleen nog maar diervriendelijk dons op de markt is en dat het dierenwelzijn binnen de pluimveehouderij gegarandeerd kan worden.

Op dit moment zijn de dekbedden van Yumeko met RDS keurmerk nog steeds het beste alternatief en de beste garantie dat er zo min mogelijk dierenleed in de keten zit. Helaas geldt dit zeker niet voor vele donsproducten van andere merken. Let dus op het RDS keurmerk bij het kopen van een dekbed of kussen!

Wij zijn van mening dat de enige manier om deze verandering teweeg te brengen, is om de industrie van binnenuit te veranderen. Zo hebben we de laatste jaren de standaard bij tientallen boerderijen weten te verbeteren en ook producenten van donsproducten overgehaald tot meer diervriendelijk dons.

Verantwoord dons – de Responsible Down Standard

Yumeko heeft jarenlang gevochten, samen met bijvoorbeeld outdoor merk Patagonia en onze producent Ducky Dons, voor een keurmerk dat verantwoord en diervriendelijker dons garandeert. Het is belangrijk dat een onafhankelijke instantie strenge controles op het gebied van dierenwelzijn binnen de donsketen uitvoert. We hebben daarbij ook samengewerkt met dierenwelzijnsorganisaties en partijen binnen de donsindustrie. Dit keurmerk is er nu: het Responsible Down Standard (RDS). (klik op de link om meer te lezen)

Bij het RDS keurmerk geldt een verbod op levende pluk en dwangvoeding. Er gelden strenge normen voor de goede huisvesting van eenden en ganzen o.a. met schone stallen en dagelijks vers stro, voldoende beschikbare ruimte om vrij te kunnen bewegen, rennen, staan en de vleugels te strekken. Er gelden regels voor temperatuur in de ruimtes, tegen het knippen van snavels en eisen aan de nestruimte. Daarnaast gelden strenge eisen voor voedselkwaliteit en voor de kwaliteit van vers en schoon water. Alleen als aan deze voorwaarden voldaan wordt kan het RDS keurmerk worden verstrekt. En zo hebben we bij vele tientallen boerderijen de standaarden weten te verhogen.

Yumeko maakt duurzame en verantwoorde producten

Maar we zijn er nog lang niet. Wij willen de standaarden voor dierenwelzijn nog véél verder verhogen om volledig diervriendelijk, verantwoorde en duurzame alternatieven aan de consument aan te kunnen bieden.

Yumeko biedt bijvoorbeeld sinds het najaar van 2017 ook donzen dekbedden en kussens aan van ganzen die biologisch, diervriendelijk en loslopend gehouden worden in Duitsland onder omstandigheden met focus op dierenwelzijn. Deze dekbedden zijn gecertificeerd onder Downpass; een keurmerk met strenge criteria op het gebied van dierenwelzijn. En we zijn ook bezig met het ontwikkelen van dekbedden en kussens van gerecycled dons, waardoor ook minder eenden en ganzen gebruikt hoeven te worden binnen de donsindustrie.

 

Dons is een bijproduct van de vleesindustrie

Dons is overigens een bijproduct: de eenden worden niet gehouden voor het dons, maar voor het vlees. De wens van consumenten voor nóg goedkoper vlees zorgt voor veel misstanden in de pluimveehouderij, waardoor goedkoper en op grotere schaal geproduceerd moet worden. Dons is een bijproduct dat gerecycled kan worden en wat in principe een duurzaam proces is.

De regels moeten veel strenger

Maar wij vinden ook dat de regels van het RDS keurmerk nog veel en veel strenger moeten worden. Dieren moeten goed en met respect behandeld worden.

Wij zouden graag willen dat eenden en ganzen lekker buiten zouden mogen lopen en niet in stallen hoeven te zitten. Wij zouden graag zien dat er meer licht zou zijn in de stallen. Wij zouden graag zien dat eenden en ganzen een lekker zwembad zouden hebben waar ze in zouden kunnen poedelen.

Wij zouden graag zien dat er meer regels en controles zouden komen voor en op het vangen, laden en vervoeren van eenden en ganzen. Wij zouden ook graag zien dat er strengere regels zouden zijn voor het slachtproces. De regels in de donsketen moeten sterk aangescherpt worden!

Samenwerking is cruciaal

Om de situatie van eenden en ganzen te verbeteren zal er een constructieve samenwerking moeten ontstaan tussen dierenwelzijn organisaties, boeren, slachterijen, donsverwerkers en verkopende merken. We zullen moeten werken naar een nieuwe duurzame keten voor vlees en dons, die zowel dier-, mens- en milieuvriendelijk is.

 

Wilt u meer weten over Yumeko?

Lees dan hier verder >>

 

Zomertip: bevries je beddengoed!

Heerlijk warm weer om naar het strand te gaan en te picknicken of barbecuen in het park, maar zo vervelend is dezelfde broeierigheid als je wilt slapen. De zomer is begonnen en daar zijn wij heel erg blij mee. Maar wij weten ook dat de lange dagen en tropische temperaturen soms een goede nachtrust moeilijk maken. Wij hebben een paar bijzondere tips om goed te slapen ondanks tropische temperaturen.

Tip 1: Liefde voor witte bedlinnen

In de Oosterse geneeskunde worden al eeuwen kleuren toegepast om alle chakra’s in balans te houden. Kleuren worden ingezet om slapeloosheid, darmklachten en depressiviteit tegen te gaan. De kleur wit staat oa voor ruimte, licht, puur, koud, koel en fris. Wit neemt geen warmte op en straalt ook geen warmte uit. Neem dus voor de warme zomerdagen een witte overtrekset. Het liefst in de materialen percal of katoen. Dit zijn materialen die van nature koel zijn en goed ademen. Hierdoor ervaar je een frisse, koele en crispy gevoel op het moment dat je in je bed kruipt. Bekijk hier onze witte collectie.

Bekijk heerlijk zacht beddengoed

Tip 2: Bevries je beddengoed of een kruik

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is heerlijk om je lakens, kussensloop en (voor de die-hards) je dekbedovertrek even in de vriezer te leggen voor het slapen gaan (in een plastic zak). Een koude stof zorgt lang genoeg voor verkoeling om fijn in slaap te vallen. Dat geldt ook voor een kruik. Zo uit de vriezer is het een perfecte coldpack.

Tip 3: Kies voor een zomerdekbed

In de zomer heb je een fijne zomerdekbed nodig dat ademt en voor koelte zorgt. Een donzen zomerdekbed is bijvoorbeeld heerlijk luchtig. Een wollen zomerdekbed heeft de bijzondere eigenschap dat het warm is in de winter, maar juist koel in de zomer. En onze nieuwe aanwinst is de linnen zomerdekbed; heel luchtig en koel. De linnen dekbedden zijn binnenkort te koop. Kies je zomerdekbed dus met zorg uit en bekijk onze zomerdekbed collectie.

Tip 4: Drink warme thee

Laat de koffie en alcohol staan, zodat je sneller wegdroomt. Laat je niet verleiden door ijskoude drankjes uit de koelkast voor het slapengaan. Deze verlagen namelijk je interne lichaamstemperatuur, waarop je lijf zich weer als een speer wil opwarmen. Een kopje thee heeft het tegenovergestelde effect en als je voor een slaapmelange kiest kan er weinig fout gaan.

Tip 5: Accepteer de hitte

“Wat zich ook voordoet in het huidige moment, accepteer het alsof je ervoor hebt gekozen. Ga erin mee, in plaats van er tegen te vechten.” aldus Eckhart Tolle. Accepteer de hitte alsof je ervoor hebt gekozen om badend in het zweet de nacht door te komen. Dit zal wel voor iedereen een uitdaging worden...

 

Beter slapen in een blauwe slaapkamer

blauw-slaapkamer-yumeko

Iedereen heeft rust nodig. Zeker ’s nachts, wanneer je heerlijk onder je warme dekbed (nou ja bij de huidige warme temperaturen adviseren wij sterk een zomerdekbed te gebruiken)  kruipt en je nestelt op je matras om te slapen. Kleuren in de slaapkamer hebben veel invloed op ons gevoel en de sfeer in de ruimte. Wij hebben gekeken naar de werking van verschillende kleuren en willen in deze blog iets meer vertellen over de kleur blauw in de slaapkamer.

Blauw is kalmte

De kleur blauw wordt vaak geassocieerd met de zee en de weidse lucht. Het roept een gevoel van ruimte, vrijheid en vrede op en zorgt voor een daling van je hartslag. Dit is waarom de kleur blauw een kalm en rustig gevoel geeft. Vooral de lichte kleuren blauw doen het daarom goed en zijn perfect voor in de slaapkamer.  Want wat we aan het einde van de dag willen, is lekker en rustig in slaap vallen en wegdromen. Zodat we de volgende dag fris en uitgerust wakker worden.

Verschillende blauw tinten

Met blauw kan je alle kanten op. Denk aan denimblauw, indigo, zeeblauw, luchtblauw of petrol. Donker nachtblauw geeft intimiteit, terwijl fel turkoois je slaapkamer meer pit geeft. Vergrijsde, blauwe kleuren brengen een meer ontspannen sfeer in de slaapkamer. En deze blauw tinten adviseren wij voor een mooie dekbedovertrekset. Blauwe tinten zijn wel van nature koel en hebben dus een warme tegenhanger nodig. Blauw gecombineerd met decoratie en meubels uit warme en natuurlijke materialen zoals hout, maar ook warme verlichting, zorgen ervoor dat je slaapkamer niet te kil wordt. Met extra blauw getinte accessoires zoals een blauwe plaid of een sierkussen wordt de rustgevende werking van blauw nog meer benadrukt.

Yumeko en blauw

Wij hebben in onze collectie verschillende blauwe overtreksets zoals Faded Blue,  een wat diepere kleur blauw, en onze hele lichte Sky Blue. Naast onze gerecyclede denim plaid hebben we ook hoeslakens, kussenslopen en badjassen.

Bekijk onze blauwe collectie en doe wat inspiratie op voor je eigen slaapkamer.

Blog